Как да се справиш с огромния си апетит?

2014-12-04 11:49:00
Как да се справиш с огромния си апетит?
Снимка: thinkstockphotos.com

За да изглеждаш добре, трябва да се храниш разумно и здравословно и да тренираш редовно. Най-лесното, което може да направиш, за да поддържаш теглото си в норма, е да ядеш малко. Това обаче НЕ означава да гладуваш, а да се храниш често и по малко, за да не товариш организма си с огромно количество храна. Виж няколко съвета, които ще ти бъдат от полза:

 

Ако се чувстваш много гладен, а си ял наскоро, притъпи глада си с една малка лъжичка обезмаслено сухо мляко.

 

Ставай от масата, не когато ти стане тежко, а докато все още чувстваш лек глад.

 

Избягвай консумацията на кафе, защото то възбужда апетита. Ако не можеш без него, не пий повече от 2-3 чашки дневно и задължително го консумирай без захар.

 

 

Ако ти се дояде, пък си се хранил наскоро, притъпи глада си за следващите 2-3 часа, като изпиеш половин чаша отвара от магданоз или си изплакнеш устата с отвара от джоджен.

 

Избягвай консумацията на тестени и захарни изделия.

 

Ако отиваш на място, където те очаква много ядене, сложи си тесни дрешки. Доказано е, че те предпазват от преяждане, защото подсъзнателно се стараеш да ядеш по-малко, за да не ти се оформи коремче под роклята или да не почнат да те стягат панталоните.

 

Винаги се храни седнал. Когато си прав, рискуваш да погълнеш по-голямо количество храна.

 

Когато ти се дояде нещо, направи си масаж. Масажирай в продължение на няколко минути с меката част на средния пръст точката между носа и горната устна.

 

Храни се 3 пъти дневно. Ако ти е малко, може между основните хранения да залъгваш глада си с плодове.

 

Пий по една чаша минерална вода или доматен сок, непосредствено преди ядене. Така ще намалиш с 1/3 количеството храна, което ще изядеш.

 

Когато се отървеш от излишните килограми, не се връщай към старите си вредни навици. Продължи да се храниш умерено и здравословно и спортувай редовно. В противен случай ще разбереш що е то „йо-йо ефект“.

 

Старай се вечерята ти да е поне 2-3 часа преди лягане.

 

В никакъв случай не пропускай най-важното ядене за деня, а именно – закуската. Тя трябва да е обилна и разнообразна.

 

Колкото и да не обичаш зеленчуци, те трябва да бъдат част от менюто ти.

 

От какво зависи апетитът?

 

Всеки организъм е индивидуален сам по себе си. Често двама души се хранят с еднакво количество храна, но единият е дебел, а другият слаб като вейка. Няма значение колко храна е погълнал човек, а колко от поетото се усвоява и за колко време то е достатъчно. Един човек може да се засити за дълго време с малко количество храна, а друг да има нужда да яде през 2 часа, за да има достатъчно енергия и да се чувства добре.

 

Интензивността на производство на хормони също оказва влияние. Сезоните също оказват влияние – през зимата хората ядат по-малко, а лятото – повече. Сигурно ти се струва странно, защото доста хора губят апетит през горещите летни месеци, но всъщност хората са склонни да приемат повече храна през лятото.

 

Човек се храни поради две причини – да подсигури на организма необходимите му вещества и да може неговите вътрешни органи да функционират правилно, както и да покрие текущите енергийни загуби. Колкото повече се движи човек, толкова повече храна консумира, защото има нужда от повече енергия.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия